Civic design will be crowning glory

Crown Square roundabout design by Matlock Civic Association
Crown Square roundabout design by Matlock Civic Association
0
Have your say

Matlock Civic Association’s design for Crown Square’s roundabout has been given the green light.

Derbyshire Dales District Council voted in favour of the plans at a meeting in Matlock on Thursday.

The scheme includes two tiers of planting around the roundabout and the old crown reinstated on a new-look stone cushion.

Councillors rejected a design put forward by residents Tottie Holden, Susan Greatorex and Dorothy Rosser, of Matlock in Bloom, as well as plans submitted by Peter Beamiss.

Cllr Geoff Stevens praised the hard-work of the residents that had put forward designs, but said a lot of people were sentimental about the old crown.

He added: “People say to me daily – when are we going to have our old crown back? People have become quite attached to that and see it as part of our town.”

Cllr David Fearn said he felt residents should be consulted.

He added: “I think we should open it up to some sort of referendum.

“That is what democracy is about.”

But councillors decided against consulting the public – as it would mean holding up work until the summer.

Seven councillors voted in favour of the civic association’s scheme while three voted for the Matlock in Bloom design led by Tottie Holden.

Ken Parker, of the civic association, said: “I’m very pleased. We will be discussing with the district council the details of how it might be employed.

“There might now be scope for further embellishments to our design.”

But Tottie Holden said she was disappointed with the result and felt the old crown was not in-keeping with the Victorian town.

She added: “I feel the public should have been consulted.”

Last week the Mercury revealed the district council now has £40,000 to spend on the roundabout design.

Originally the civic association’s plans were set to cost around £15,000.

A spokesman for the council said now the design had been agreed they would be ‘re-costing’ the project.